Home / Τεχνολογία / Εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης μήπως και απολαύσουμε έναν πιο οικονομικό χειμώνα

Εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης μήπως και απολαύσουμε έναν πιο οικονομικό χειμώνα

Εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης μήπως και απολαύσουμε έναν πιο οικονομικό χειμώνα

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που όλα τα νοικοκυριά σκέφτονται πως θα αντιμετωπίσουν τον χειμώνα και ποιες εναλλακτικές υπάρχουν, αν στην πολυκατοικία που μένουν δεν προβλέπεται η κατανάλωση πετρελαίου. Υπάρχουν πάρα πολύ τρόποι, άλλοι πιο οικονομικοί και άλλοι ακριβότεροι.α. Ζέστη με ρεύμα

Μια εύκολη λύση είναι το ηλεκτρικό καλοριφέρ, το αερόθερμο ή το κλιματιστικό. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί μία ασύμφορη λύση διότι με τα ηλεκτρικά καλοριφέρ ο λογαριασμός ρεύματος μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τα 1000 ευρώ για να ζεστάνουν ένα μέσο σπίτι. Τα κλιματιστικά, ειδικά τα inverter, μπορεί να καταναλώνουν μία μονάδα ενέργειας και να παράγουν 2,5 ή και 3 μονάδες θερμότητας. Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ ή το αερόθερμο καταναλώνουν, σχεδόν, τρεις φορές περισσότερη ενέργεια.

β. Πελλετ

Η αγορά μίας σόμπας βιομάζας κοστίζει από 1.000 έως 3.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος και την ισχύ. Εκτιμάται πως για κάθε 2,2 τόνους πέλλετ γίνεται εξοικονόμηση ενός τόνου πετρελαίου. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή κατά την αγορά πέλλετ, δεδομένου ότι υπάρχουν μη πιστοποιημένα που μπορεί να γίνουν τοξικά.

γ. Θερμοπομποί

Οι θερμοπομποί είναι ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα που ζεσταίνουν τον αέρα, είναι αρκετά οικονομικά στην κατανάλωση, ωστόσο το μειονέκτημά τους είναι ότι ζεσταίνουν μόνο ότι έρχεται σε επαφή με το ρεύμα αέρα που διανέμουν. Συνιστάται για μικρούς χώρους, ενώ είναι εύκολοι στην τοποθέτησή τους και κυκλοφορούν και σε μορφή πίνακα. Το μέσο κόστος είναι στα 100 ευρώ για κάθε 8-10 τετραγωνικά θερμαινόμενου χώρου.

δ. Ενεργειακό τζάκι

Το «ενεργειακό τζάκι» εκπέμπει δύο φορές περισσότερη θερμική ενέργεια σε σχέση με το κανονικό, ενώ το παραδοσιακό τζάκι έχει τριπλάσιο κόστος (σε καύσιμο) από το ενεργειακό. Το πλεονέκτημα είναι ότι η κλειστή εστία δεν επιτρέπει στον θερμό αέρα να διαφύγει . Ωστόσο, ζεσταίνει μόνο το χώρο στον οποίο βρίσκεται. Για την αγορά και την εγκατάστασή του απαιτείται περί τα 2.000 ευρώ έως και 5.000 ευρώ.

ε. Αντλίες θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν σαν air condition αλλά με εξελιγμένη τεχνολογία, αφού απορροφούν τη θερμική ενέργεια που υπάρχει στην ατμόσφαιρα και παράγουν κρύο ή ζεστό νερό για την ψύξη ή θέρμανση κτιρίων και ζεστό νερό χρήσης. Το κόστος εγκατάστασης κυμαίνεται στα 4000-7000 ευρώ, φτάνοντας στο 30% του κόστους κατανάλωσης πετρελαίου.

στ. Φυσικό αέριο

Οικονομική μορφή θέρμανσης, ενώ το κόστος εγκατάστασης του φυσικού αερίου κυμαίνεται γύρω στα 1.500 ευρώ. Η μέση τιμή φυσικού αερίου για θέρμανση πέρυσι ήταν 5,8 λεπτά η κιλοβατώρα, ενώ η αντίστοιχη τιμή του Σεπτεμβρίου φέτος είναι στα 5,4 λεπτά η κιλοβατώρα.
protothema.gr

Διαβάστε περισσότερα

Advertisement


Έρευνα της Bosch για το «Έξυπνο» Σπίτι

Εφαρμογή στα κινητά θα δίνει πληροφορίες για χημικές ουσίες σε προϊόντα- Θα σαρώνει το barcode

Διαστημικό τηλεσκόπιο εντόπισε εξωπλανήτη με θερμοκρασία 2.700 βαθμούς Κελσίου [εικόνες]
Hyperloop
Hyperloop: Το τρένο που η ταχύτητά του θα αγγίζει την ταχύτητα του ήχου

Το πρώτο αγρόκτημα με ρομπότ γεωργό -Σπέρνει, θερίζει, ποτίζει [εικόνα & βίντεο]

Η απαραίτητη εφαρμογή στο μουσείο: Σκανάρεις το έργο και σου δίνει πληροφορίες [βίντεο]

Πραγματικότητα και στην Ελλάδα το «έξυπνο» σπίτι με συσκευές που ελέγχονται μέσω κινητού τηλεφώνου

Συναγερμός για τα iPhone8: Μπαταρίες «φουσκώνουν» και τα κινητά ανοίγουν στα δύο

Το ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων – απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.Πηγή

Σχόλια

Ελέγξτε επίσης

Σύστημα που «διαβάζει» το σχήμα προσώπου μπορεί να διαγνώσει σπάνιες γενετικές διαταραχές

Advertisement Οι άνθρωποι με σπάνια γενετικά σύνδρομα μερικές φορές έχουν ενδεικτικά γνωρίσματα στο πρόσωπό τους. Τώρα για πρώτη φορά ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που ανέπτυξαν ερευνητές στις ΗΠΑ, μπορεί να «διαβάσει» μια τέτοια γενετική πάθηση..