Home / Πολιτική / Υπόθεση Novartis: Ναι της Βουλής σε Προανακριτική για 10 πολιτικά πρόσωπα

Υπόθεση Novartis: Ναι της Βουλής σε Προανακριτική για 10 πολιτικά πρόσωπα

Υπόθεση Novartis: Ναι της Βουλής σε Προανακριτική για 10 πολιτικά πρόσωπα

Την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών συγκέντρωσε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα τα οποία αναφέρονταν στην πρόταση.

Η Προανακριτική Επιτροπή θα απαρτίζεται από 21 μέλη (10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από την ΝΔ και ένας από κάθε ένα από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης). Η Επιτροπή θα έχει χρονική διάρκεια ενός μηνός.

Έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία, η οποία διήρκησε 21 ώρες, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος ανακοίνωσε ότι κατόπιν των αποτελεσμάτων της διεξαχθείσης μυστικής ψηφοφορίας γίνεται δεκτή η πρόταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διότι συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 155 του Κανονισμού της Βουλής για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και για τους οκτώ πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Συνολικά ψήφισαν 218 βουλευτές.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έχει ως εξής:

Υπέρ της παραπομπής του Αντώνη Σαμαρά τάχθηκαν 182 βουλευτές ενώ κατά ψήφισαν 3, παρών ψήφισαν 6 και άκυρο 27

Παναγιώτης Πικραμένος: ναι 170, κατά 8, παρών 12, άκυρα 28

Δημήτρης Αβραμόπουλος: ναι 188, παρών 4, άκυρα 26

Ευάγγελος Βενιζέλος: ναι 185, παρών 6, άκυρα 26

Άδωνις Γεωργιάδης: ναι 186, παρών 6, άκυρα 26

Γιώργος Κουτρουμάνης: ναι 180, κατά 1, παρών 11 άκυρα 25

Ανδρέας Λοβέρδος: ναι 186, παρών 4, άκυρα 27

Ανδρέας Λυκουρέντζος: ναι 180, κατά 2, παρών 8, άκυρα 28

Μάριος Σαλμάς: ναι 159, κατά 17, παρών 16, άκυρα 26

Γιάννης Στουρνάρας: ναι 182, κατά 2, παρών 6 άκυρα 28

Υπέρ της παραπομπής των 10 πολιτικών ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (πλην της περίπτωσης του Μάριου Σαλμά) το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή

Η ΝΔ απείχε από την ψηφοφορία αν και οι βουλευτές της παρέμειναν στην αίθουσα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι ψήφισαν άκυρο και η Ένωση Κεντρώων παρών.

Οι κόντρες και όλα όσα έγιναν στην Ολομέλεια

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εξαπέλυσε βολές κατά του Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή τη μήνυση που υπεβλήθη σε βάρος του.

Τι εννοεί ο πρώην πρωθυπουργός, όταν λέει ότι θα μας πάει μέχρι το τέλος; Ελπίζω να μην εννοεί το τέλος της ζωή μας, τη φυσική μας εξόντωση, ούτε την ηθική μας εξόντωση με παράνομες ενέργειες και μεθόδους παρακρατικών μηχανισμών, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

Άδωνις για Novartis: Τσίπρας – Παπαγγελόπουλος έστησαν την υπόθεση. Θέλω να δικαστώ

Για αισχρές συκοφοντίες σε βάρος του ίδιου, αλλά και κατά της συζύγου έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Μάταια ζητώ εδώ και εβδομάδες να μου δείξουν τις επίμαχες αποφάσεις μου, αλλά απλά δεν υπάρχουν, είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Κατακλύζομαι από αισθήματα οργής, αγανάκτησης και απογοήτευσης», είπε ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

«Οι μυθιστορηματικές αυτές κατηγορίες δεν συνιστούν βάσιμες ενδείξεις και επαρκή στοιχεία για να αμφισβητείται η ηθική ακεραιότητα και να σπιλώνεται βάναυσα η προσωπικότητα ενός ανθρώπου που προσέφερε πάνω από 40 χρόνια στη Δικαιοσύνη», σημείωσε ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Όλα στο φως, δεν φοβάμαι τίποτα, γιατί δεν έχω κάνει τίποτα, ανέφερε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Με αφορά η αποκάλυψη της αλήθειας για την υπεράσπιση της τιμής μου, τόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας.

Δεν είχα φανταστεί ότι θα βρισκόμουν στη Βουλή για να δώσω εξηγήσεις φερόμενος ως κατηγορούμενος σε σκάνδαλο, τόνισε ο Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για γελοία και εντελώς ψευδή μαρτυρία ενός προστατευόμενου μάρτυρα στην έκτη κατάθεσή του.

«Είμαι απόλυτα καθαρός, ρητά και κατηγορηματικά, ουδεμία σχέση έχω με το συγκεκριμένο ή άλλο σκάνδαλο. Ψάξτε παντού, τα πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι ευχάριστη ημέρα για κανένα μέλος του κοινοβουλίου να βρίσκεται στη θέση που είμαι εγώ σήμερα, δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «Παπασπύρου, Παπαγγελόπουλος και Τσίπρας έχουν στήσει αυτή την σκευωρία».

Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας , θέλει να ζητήσει εγγράφως να δικαστεί για να μην κρυφτεί πίσω από παραγραφή για αδικήματα όπως η «απιστία» και εκτίμησε ότι το ίδιο θα θέλει να κάνει και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Χριστοδουλοπούλου: Δεν είπα άι στο διάολο, μου την έχουν στημένη

Νωρίτερα, με την έναρξη της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, έθεσε εκ νέου την πρόταση του κόμματος για μία κάλπη λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Γιατί περιορίζουμε την επιτροπή με τις 10 κάλπες; Η Επιτροπή εξετάζει την υπόθεση, η σημερινή διαδικασία είναι θλιβερή γιατί κατηγορούνται έστω και εμμέσως συνάδελφοι. Να πάρουμε απόφαση για τη μία κάλπη».

Στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής.

Αν για όλους γινόταν πακέτο η ψηφοφορία, ανεξαρτήτως μιας ή δέκα καλπών, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους 10 να είναι στη διάθεση της επιτροπής ως αναφερόμενοι, είπε ο Νίκος Βούτσης.

Η Βουλή κατά πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα να στηθεί μια κάλπη. Προηγήθηκε ψηφοφορία δι εγέρσεως. Στοιχεία για την κοινοβουλευτική πρακτική σε περιπτώσεις ψηφοφοριών στο παρελθόν για τη συγκρότηση ειδικών επιτροπών προκαταρκτικής εξέτασης, είχε παρουσιάσει νωρίτερα στην Ολομέλεια, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Μια αποστροφή στην παρέμβαση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Νίκου Κουτσούκου προκάλεσε την αντίδραση της προεδρεύουσας Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Ο Νίκος Κουτσούκος στην τοποθέτησή του επί της διαδικασίας είπε: «εδώ δεν είναι έκτακτο στρατοδικείο», για να λάβει την απάντηση από την αντιπρόεδρο της Βουλής «δεν αρχίσαμε καλά».

Πηγή

Σχόλια

Ελέγξτε επίσης

Στην Αθήνα στις 10 και 11 Ιανουαρίου η ‘Αγκελα Μέρκελ

Επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει στις 10 και 11 Ιανουαρίου η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε πριν από λίγο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτς. Όπως δήλωσε η κ. Φιτς, το απόγευμα της Πέμπτης θα πραγματο..