Home / Γρεβενά / 1η Γιορτή χωριάτικης πίτας Γρεβενών

1η Γιορτή χωριάτικης πίτας Γρεβενών


1η Γιορτή χωριάτικης πίτας Γρεβενών

Γράφει ο Μάκης Λιοσάτος

Σε συνέχεια των προτάσεων μου για την αποσυμπίεση της πολιτισμικής και οικονομικής Εσωστρέφιας της πόλης μας , καταθέτω σήμερα άλλη μια ιδέα που μπορεί να οδηγήσει σε εμπορική και πολιτιστική Εξωστρέφια , αν τη διαχειριστούμε σωστά .

΄Οπως όλες μου οι προτάσεις έχει ως πρώτο γνώμονα τη συμμετοχή των Γρεβενιωτών , τη μη αναγκαία συνδρομή του κεντρικού κράτους , την ευκολία στην εκτέλεση και το μικρό κόστος , με πολλά προσδωκόμενα οφέλη για τη πόλη .

Σημειώνω εδώ ότι έχω κάνει υλικοτεχνικές μελέτες και πλήρη κοστολόγηση , για όλες μου τις προτάσεις , στα πλαίσια της εκτέλεσης με ίδιους πόρους .

pita2

ΓΙΟΡΤΗ ( ΦΕΣΤΙΒΑΛ ) ΧΩΡΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ λοιπόν ..

Σκεφτείτε 12:00 το μεσημέρι μια γεμάτη από κόσμο πλατεία να μοσχοβολάει από λογιών λογιών πίτες που θα προσφέρονται στους επισκέπτες . Πολυφωνικά σχήματα της Μακεδονίας και της Ηπείρου που θα χαιδεύουν τα αυτιά μας . Και μία εμπορική έκθεση απ’άκρη σ’άκρη της πόλης με κάθε λογής καλούδια ..

Οι μανιταρόφιλοι και οι επιχειρηματίες του μανιταριού μπορούν να φτιάξουν Μανιταρόπιτα .

Οι έμποροι φέτας Τυρόπιτα

Οι παραγωγοί βιολογικών προιόντων Ρεβυθόπιτα .

Οι φούρνοι μπορούν να μας εκπλήξουν με οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ο νούς .

Εγώ θα φτιάξω την αγαπημένη μου Κοτόπιτα με κόκκινο τραχανά . Μπορούν να συμμετέχουν όλοι .

Από τις Γιαγιάδες μας που περιμένουμε φυσικά να έχουν τον πρώτο λόγο , μέχρι τους ΄΄ Γκουρμέ ΄΄ Σέφ του Ι.Ε.Κ. Από τα καταστήματα εστίασης μέχρι όλες τις νοικοκυρές .

pita3

Σκεφτείτε σεμινάριο ανοίγματος φύλου από γιαγιά Γρεβενιώτισα κάτω απ’το ρολόι .

Σκεφτείτε απονομή βραβείων υπό τους ήχους του Πετρολούκα Χαλκιά ή τους Baildsa να τζαμάρουν με τους Folk n’roll . Kι όλα αυτά σε απευθείας μετάδοση από την πάντα φιλόξενη προς την πόλη μας ΕΡΤ3 .

Και δεν χρειάζονται πολλά . Άλλωστε τις πίτες οι γιαγιάδες μας τις έφτιαχναν εκ των ενόντων .

Θέλουμε μόνο ένα όραμα , μία απόφαση , πολύ μεράκι και μπόλικη προετοιμασία .Και δε ξέρεις ποτέ που μπορεί να μας οδηγήσει σε λίγα χρόνια .

Κλείνω με τα λόγια του κορυφαίου κρουστού παραδοσιακής μουσικής του πλανήτη , του Πέτρου Κούρτη , από μια συνέντευξη που είχα τη τιμή να μου παραχωρήσει στην ερτ2 :

‘’ Είναι λάθος η έκφραση ΄΄ Πρέπει να διατηρήσουμε με κάθε τρόπο την παράδοση ΄΄ . Ότι είναι να διατηρηθεί , θα μείνει και θα συνεχιστεί γιατί έχει βάσεις , ιστορία , αξία άλλα και λόγο ύπαρξης στο σήμερα . Αν το πιέσεις σώνει και καλά να διατηρηθεί , το μετατρέπεις από παραδοσιακό σε φολκλόρ . ‘’

Kαι οι πίτες των γιαγιάδων μας θα είναι πάντα εδώ από γενιά σε γενιά . Όχι γιατί ‘’ πρέπει ‘’ άλλα γιατί τις θέλουμε .

Λιοσάτος Δ. Θωμάς

Πρώην σύμβουλος πολιτισμού δήμων Α.Ι.Ρέντη – Νίκαιας και δήμου Αθηναίων .

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό ‘’ Δήμος για όλους ‘’

Πηγή

Σχόλια

Ελέγξτε επίσης

Πεντηκοστή

Την Πεντηκοστή η Εκκλησία πανηγυρίζει τη γενέθλια ημέρα της. Και ενώ οι ανερμάτιστοι Νεοέλληνες έχουμε εισαγάγει από τη Δύση τον εορτασμό των γενεθλίων των παιδιών και των μεγάλων, τη γιορτή της Πεντηκοστής την εκλαμβάνομε ως ευκαιρία απόδρασης από τ..